کلزیپ
ویژگیهای پوشش کلزیپ چیست؟ قبل از صبحت در رابطه با ساختار کلزیپ در مطلبی کوتاه به بررسی پانل ساندویچی یا ساندویچ پانل (Sandwich panel) میپردازیم. پانل ساندویچی را به دیواره یا سقفهایی که از ترکیبات سبک ساخته شدهاند، میگویند. این دیواره یا سقفها از دو طرف به دو لایه ورق محدود شده و در بین آن یک لایه عایق نرم و انعطافپذیر قرار گرفته است. ساندویچ پانلها تولید شده از موادی مانند پلی اورتان، XPS، پشم سنگ، پشم شیشه و پلی استایرن هستند. کلزیپ هم مانند Sandwich panel دارای ساختار چند لایه است. پوشش سقف ایستا درز (کلزیپ) در ابتدا محصول شرکت آمریکایی به نام Kaiser Aluminium بود که در سال 1967 در آلمان تاسیس شد. میتوان گفت که تولید این پوشش در شهر کوبلنز آلمان آغاز شد و این پوشش سقف اولین بار در سال 1968 بر روی سقف سالن کنگره نورنبرگ نصب شد. پوشش سقف ایستا درز (کلزیپ) به دلیل ویژگیهای پوشش کلزیپ که منحصر به فرد هستند، بسیار محبوب شد و با سابقه طولانی خود از ۵۰ سال پیش تا به امروز برای پروژههای چشمگیری استفاده شد، از جمله :
پروژه استادیوم دله آلپی (Stadium Delle Alpi ) در شهر تورین ایتالیا برای جام جهانی فوتبال
پروژه فرودگاه بینالمللی باراخاس ( Barajas International Airport ) در شهر مادرید اسپانیا
پروژه فرودگاه بینالمللی ملک عبدالعزیز (King Abdulaziz International Airport ) در شهر جده عربستان
در ادامه مطلب از وب سایت دالفا به بررسی ساختار کلزیپ و ویژگیهای پوشش کلزیپ میپردازیم.
برای مطالعه مقاله «رابیتس؛ تمام نکاتی که در رابطه با سقف کاذب رابیتس باید بدانید» کلیک کنید.
بررسی پوشش سقف ایستا درز (کلزیپ)
در مبحث ویژگیهای پوشش کلزیپ، ایستا درز (کلزیپ) به نوعی سیستم ساختمانسازی گفته میشود که در حدود سه دهه به صورت مداوم در حال پیشرفت و توسعه بوده است. میتوان گفت همراه با بهرهگیری از فناوریهای نوین در سازهها و پروژههای مهندسی، احداث سازهها نیز به رعایت اصولی خاص نیازمند است، که یکی از این اصول سبکسازی سازه است. یکی از مهمترین ویژگیهای پوشش کلزیپ یا سقف ایستا درز (کلزیپ) مقاوم و سبک بودن آن بوده و به راحتی بر روی سقف ساختمان نصب میشود. این سیستم دارای خاصیت انعطافپذیری بالا بوده که برای پوشش قوسی، منحنی و دهانههای بزرگ مورد استفاده قرار میگیرد. از این پوشش سقف میتوان برای اجرای پروژههای مختلف با طول متغیر، بلند و اشکال پیچیده استفاده نمود.
مقاله پیشنهادی: انواع سنگ های قابل استفاده در نما
قالب و ساختار کلزیپ
در پاراگراف بالا به پانل ساندویچی و ویژگیهای پوشش کلزیپ اشاره کردیم. ساختار کلزیپ هم مانند پانل ساندویچی چند لایه است، بخش میانی و مرکزی آن همچون یک عایق صوتی و حرارتی به درستی عمل میکند و مواد تشکیلدهنده آن شامل : پلی اورتان یا پلی استایرن و پشم سنگ میباشد.
کلزیپ لایههای دیگری از جمله ورق ذوزنقه ایی و ورق پروفایل، لایه ضد بخار، بست آلومینیومی، پایه پلیمری و فاصله انداز امگا را دارد. کلزیپ، امکان و قابلیت فرمدهی به انواع مختلف محدب، مقعر و مخروطی را دارد، که دلیلش داشتن ویژگی انعطافپذیری آن است.
ویژگیهای پوشش کلزیپ عبارتاند از :
۱. وزن کلزیپ سبک بوده و جا به جایی آسانی دارد.
۲. از انعطافپذیری فوقالعادهای برخوردار است.
۳. در مقابل زلزله، مقاومت بالایی دارد.
۴. دارای عایق رطوبتی، گرمایی و صوتی است.
۵. از مقاومت بالا در برابر سایش و خوردگی برخوردار است.
۶. دارای تنوع رنگ، شکل و اندازه است.
۷. در مقایسه با سایر مصالح و سازهها، عمر مفید بالایی دارد.
۸. صرفه جویی از انرژی دارد.
۹. باعث کاهش هزینههای ساخت و ساز میشود.
ویژگیهای پوشش سقف ایستا درز (کلزیپ)
ویژگیهای پوشش کلزیپ عبارت است از:
این نوع پوشش سقف دارای وزن سبکی بوده و برای سقفهای بزرگ، ایستایی ایده آلی را به ارمغان میآورد.
مقدار مصالح بهکار برده شده در پوشش سقف ایستا درز (کلزیپ) کم بوده که این مورد باعث صرفهجویی در هزینهها میشود.
این نوع پوشش سقف غیرقابل اشتعال است.
عملکرد مطلوبی بهعنوان عایق صوتی و حرارتی دارد.
توانایی و قابلیت نامحدودی در طراحی و انواع اشکال هندسی دارد.
ویژگیهای پوشش کلزیپ یا پوشش سقف ایستا درز (کلزیپ) مقاومت بالا در مقابل زنگ زدگی، فرسایش، خوردگی و نیز شرایط نامساعد آب و هوایی است.
میتوان گفت حتی بر روی سازههای قدیمی نیز از این نوع سقف میشود استفاده کرد.
مراقبت و نگهداری این نوع پوشش سقف بسیار ساده است.
نفوذ ناپذیر بودن در مقابل آب از دیگر ویژگیهای پوشش کلزیپ است.
مصالحی که برای ساخت این دسته از سازهها استفاده میشود، قابل بازیافت است.
در مقابل نور خورشید و اشعههای فرابنفش نیز بسیار مقاوم هستند.
برای هدایت رعد و برق میتوان از این نوع پوشش سقف نیز استفاده نمود.
اجرای پوشش سقف ایستا درز (کلزیپ) با سرعت و به آسانی انجام میشود.
از دیگر ویژگیهای پوشش کلزیپ تولید در محل اجرای پروژه ساختمانی است.
همچنین سقفهای قوسدار و مقعری شکل را میتواند پوشش دهد.
تغییر پذیری و آزادی عمل بسیار بالا این پوشش به صورتی است که میتوان در طرحها و رنگهای گوناگون آن را مطابق با خواسته و سلیقه معماران امروزی درآورد.
مقاله پیشنهادی: نحوه اجرای نمای فلزی سه بعدی دیجیتال (Digital 3D)
برای مطالعه مقاله «سقف کاذب آلومینیومی؛ ویژگی ها و کاربردهای آن» کلیک کنید.
انواع لایهها در سقف ایستا درز ( کلزیپ)
در مبحث ویژگیهای پوشش کلزیپ لایههای سقف ایستا درز (کلزیپ) به ترتیب عبارتاند از:
۱. پروفیل های آلومینیومی
جنس این لایه از آلومینیوم بوده که برای پوشش نهایی سقف استفاده میشود و همچنین باید گفت پروفیل های آلومینیومی و اتصال آنها به یکدیگر توسط دستگاه زیپ انجام میشود.
۲. عایق حرارتی
جنس این لایه از پشم سنگ است، ولی پلی یورتان، پلی استایرن و یا پشم شیشه را نیز میتوان به عنوان عایق در این لایه بکار برد.
۳. بست آلومینیومی
از بست آلومینیومی به عنوان محکمکننده مخفی استفاده میشود، که جنس آن آلومینیومی بوده و با ارتفاعهای متفاوت ساخته میشود.
۴. اسپیسر امگا یا فاصله انداز
جنس اسپیسر ها گالوانیزه است، که برای نصب عایق حرارتی به عنوان نگهدارنده استفاده میشود. ساخت این اسپیسرها به دو صورت است، آلومینیومی به ضخامت ۴ میلیمتر و گالوانیزه بدون رنگ با ضخامت ۱.۲۵ میلیمتر، که به وسیله پیچهای سر مته خودکار و پرچ بر روی لایه اول و دوم اجرا میشود.
۵. نم گیر و بخار بند
عایق رطوبتی یا همان لایه بخار بند بر روی ورق ذوزنقه ای نصب شده که از چهار لایه تشکیل شده است، شامل : یک لایه پلی استر، دو لایه پلی اتیلن، یک لایه فویل آلومینیومی
برای مطالعه مقاله «کاربرد انواع ناودانی در ساختمان» کلیک کنید.
۶. ورق آلومینیومی و گالوانیزه با مقاطع ذوزنقه یا سینوسی
ویژگیهای پوشش کلزیپ باعث شده است تا برای پوشش تحتانی سقف از لایه آلومینیومی و گالوانیزه استفاده شده و توسط پیچهای مخصوص در کنار هم بر روی پرلین قرار میگیرند.
کلزیپ و کاربرد آن
با توجه به ویژگیهای پوشش کلزیپ و ساختار کلزیپ را میتوان در مکانهای متفاوت و مختلف بکار برد، به دلیل ویژگیهای فوق العاده و تنوع در اشکال و اندازه آنها مورد استفاده قرار میگیرند. ساختار کلزیپ را بیشتر به عنوان پوشش سقف بیمارستانها، فرودگاهها، سالنهای ورزشی و غیره استفاده میکنند که دلیل آن دارا بودن ویژگی عایق حرارتی و صوتی است. امروزه در معماری سبز از کلزیپ زیاد استفاده میشود، که علت آن مقاومت بالای آن در برابر حرارت و نشت آب میباشد.
مقاله پیشنهادی: بهترین مدل ها برای طراحی سقف خانه
در عصر حاضر شرایط آب و هوایی تغییر کرده و سطح آلودگی هوا بسیار زیاد شده است، در این خصوص فضای سبز معماری در تلاش است که با برپایی فضای سبز در پشت بام ساختمانها، بتواند در برابر آلودگی مقابله کند.
استفاده از کلزیپ در چنین ساختمانهایی بسیار مناسب است، به دلیل اینکه به عنوان یک زیر لایه در زیر فضای سبز عمل میکند و باعث ایمنی در مقابل رطوبت و نفوذ آب میشود و البته که در زیبایی ساختمان هم بیتاثیر نیست.
ایجاد یک سبک ساختمان سازی انعطافپذیر که از ویژگیهای پوشش کلزیپ است، از اهداف اصلی تولید و ساخت پروفیل های کلزیپ به شمار میرود.
برای پوشش سقف فرودگاهها، ورزشگاهها، نمایشگاهها و سازههای قوس دار از کلزیپ استفاده میکنند، که علاوهبر کم شدن هزینههای ساخت و ساز، باعث افزایش عمر سازه نیز میشود.
برای مطالعه مقاله «آشنایی با سقف کاذب سمنت برد + نحوه نصب» کلیک کنید.
کاربرد پوشش کلزیپ یا پوشش سقف ایستا درز (کلزیپ)
مراکز خرید، ورزشگاهها، بیمارستانها، فرودگاهها، فروشگاهها، ساختمانهای بزرگ اداری و تجاری، سیستمهای انرژی خورشیدی، پوشش سقفها قوسدار، گلکاری بر روی سقف مواردی هستند که پوشش کلزیپ در ساختار آنها کاربرد دارد. امروزه برای ساخت سقفهای پیچیده و خاص، به دلیل ویژگیهای پوشش کلزیپ، سقفهای ایستا درز (کلزیپ) بسیار مورد استفاده قرار میگیرند، که در نهایت سازهای با نمای بینظیر و منحصربهفرد را ارائه میدهد.
برچسب: ،